Mat som verktyg till mer jämställdhet
Jämställdhet är inget nytt ämne här på Bossbloggen och tyvärr inte heller att män och kvinnor gör karriär på olika villkor. Men ytterligare en dimension av detta hänger samman med vad och hur vi äter och hur det kan bidra till att kvinnor får en ännu lite brantare uppförsbacke i sin karriär är våra matvanor.
Mat, sömn och motion är basbehov som vi alla har och mår bra av. Men hur kan mat utgöra ett verktyg till mer jämställdhet? Ewa Meurk, Hälsoingenjören från Elitista som är certifierad funktionsmedicinsk terapeut, delar med sig av tre olika perspektiv kring ämnet!
Mat som verktyg till mer jämställdhet
Undvik bantning
Bantning och dieter är en jämställdhetsfälla menar Ewa Meurk som under åren har mött många kvinnliga ledare som mår dåligt i sin vardag på grund av bantning och olika dieter.
− Många kvinnor är undernärda och får inte tillräckligt mycket järn och B-vitamin i sin kost.
Om man bara petar i sig en sallad eller inte äter en tillräckligt mängd protein är risken i stället stor att man börjar småäta godis, att man blir tröttare, får ont i huvudet eller blir okoncentrerad. Hur kan du begära att du ska prestera då? Säger Ewa Meurk och fortsätter:
− Få män har bantat sig genom decennier. De äter till de är mätta, är sällan hungriga och får i sig mer protein vilket gör att de fungerar bättre under hela arbetsdagen.
Fokusera på näringen som du får i dig
Näring och energi är inte samma sak men till vardags blandas dessa begrepp ofta ihop enligt Ewa Meurk.
− Energiinnehållet i ett livsmedel är den värmeutveckling som sker när man bränner maten i ett laboratorium. Det man vill veta är hur mycket energi maten ger om den används i kroppen som bränsle. Men när man bränner mat i ett laboratorium är det en fysikalisk process medan hur kroppen använder energin är en biokemisk process. Dessa processer går inte att jämföra. En biokemisk process styrs av hormoner säger Ewa och fortsätter:
− Du behöver äta protein och rätt mängd fetter, vitaminer, mineraler och få i dig de fibrer som finns i många grönsaker. Bra ledord kan vara att äta mer mat utan innehållsförteckning och som innehåller näring.
Kom ihåg: mat får våra kroppar att fungera bättre
När vi äter näringstät mat fungerar kroppen och våra hjärnor bättre vilket innebär att vi kan prestera och leverera på en betydligt bättre nivå jämfört med när matvanorna sviktar.
− Håll blodsockret lågt och jämnt. Då kommer du klara allt som händer omkring dig bättre. De flesta jobb kräver mycket av oss och vill du vara med i matchen då är det tyvärr så att du behöver vara i toppform och veta hur maten du äter påverkar dig, säger Ewa Meurk.
Vad säger du som läser? Ser du på mat som bränsle som hjälper dig framåt i karriären eller är det mer ett nödvändigt ont? Dela gärna med dig!
Gör det enklare att börja jobba efter semestern
Bara för att man gillar sitt jobb behöver det inte innebära att det är busenkelt att komma tillbaka efter semestern och in i vardagen. För många innebär återgången till jobbet ett annat tempo och att ställa om både dygnsrytm och vanor vilket såklart kan kännas behövligt och efterlängtat, asjobbigt och tungt eller en blandning däremellan. Oavsett känslan kan det vara värdefullt att försöka underlätta övergången och göra det enklare för sig själv att börja jobba efter semestern igen.
Saker som gör det enklare att börja jobba efter semestern
Planera inte in något sista dagen innan jobbet börjar
Låt denna dag bara handla om att landa och ladda inför återgången till vardagen igen. Här hemma innebär det att städa igenom huset, tvätta undan, frisera både människor och djur och försöka få koll på jobbdatorer och väskor. Avrundade det med en spakväll med en varm dusch, ansiktsmask och att gå och lägga mig tidigt för att verkligen bädda in mig själv i lite extra bomull.
Utvärdera semestern!
Hur har du mått?
Vad har du gjort?
Vad kommer du att minnas?
Vad uppskattade du lite extra?
Och vad ska du inte göra om eller undvika nästa år?
Har du kunnat koppla av och koppla bort jobbet?
Hade du kunnat göra mer eller annorlunda kring din återhämtning?
Det är så himla lätt att bara bocka av ledigheten och rusa in i hösten men genom att faktiskt sitta ner och reflektera och utvärdera kommer du att få en bättre bild av din semester och kanske också någon lärdom att använda dig av framöver.
Se det som en uppvärmning
Ibland blir det såklart att man kastas in i hetluften i samma sekund som man kliver in på kontoret men om du kan, se de första två veckorna som en uppvärmning. Det är okej att saker tar längre tid och att man har mindre energi när man ställer om sig själv från semesterläge till jobbläge.
Gör annat än att jobba
Det här är såklart viktigt alltid men om det känns motigt att börja jobba igen kan påminnelsen om att man har en fritid och att den finns kvar även när hösten och plikterna kallar. Boka in något du gillar efter jobbet eller på helgen, luncha med någon du inte har kunnat träffa under sommaren eller använd sensommarkvällarna till det du känner för där och då.
Ta fart i nystartskänslan
Nu hör jag förvisso till den skaran av personer som älskar årstidsväxlingar men vare sig man gillar det eller ej finns det en nystartskänsla över hösten som en kan försöka använda till fördel även om inget direkt kommer att förändras. Själv har jag tagit fasta på några rutiner som jag vill ha med mig in i hösten som jag vet att jag kommer att må bra av. Exempelvis att se till att gå och lägga mig vid tio på kvällen för att ligga på spikmatten eller läsa lite innan jag somnar. En liten detalj i vardagen som jag misstänker kommer att kunna göra skillnad eftersom jag annars tenderar att somna på soffan vilket blir allt annat än bra sömn.
Hur vill du ha det i höst? Hur vill du må? Vad vill du göra?
Jag sätter alltid intentioner vid varje terminsstart för de kommande månaderna baserat på reflektionsfrågor som dessa. Det hjälper mig att att arbeta mer hållbart och checka av vart jag är på väg någonstans.
Några andra knep som jag hört andra göra
Var ledig till och med onsdagar! Då får man börja jobbet med en kort arbetsvecka
Göra matlådor eller i alla fall planera maten för veckan så man slipper tänka på det
Lägga fram kläderna för veckan för att spara tid och energi
Var på kontoret istället för att jobba hemifrån (om man kan välja) för att göra det tydligare att semestern är slut och jobbet har börjat
Jobba lite kortare dagar, återigen om det finns chans till det, för att försöka mjuka upp jobbstarten lite extra
Har du några andra knep för att göra det lättare att börja jobba igen? Fyll gärna på listan med dina tips!
Jobba på en toxisk arbetsplats
Läsarfrågan:
“Hej! fick tips om din blogg och måste säga att den är jätteintressant, kanske kan du hjälpa mig med detta. Jag har arbetat som chef i 10+ år i en mindre organisation och har trivts bra där, både med chefsrollen och verksamheten. Men mycket har hänt och efter ett sjukhusbesök där vi trodde jag hade problem med hjärtat fick jag en tankeställare. Organisationen är inte som den var förut och idag skulle jag kalla arbetsplatsen för toxisk. Vi jobbar bara mer och mer, allt handlar om att spara pengar, internpolitik, vem som pratar med vem och stämningen är inte vad den var förr. Det har alltid funnits sjukskrivningar och pandemin har intensifierat arbetsbelastningen än mer. Vi är slutkörda och nu märker jag själv hur min egen hälsa sviktar med sömnen, hjärtat och annat. Vad kan jag göra? Har du några råd?
Tack på förhand,
P.”
Svar:
Hej! Så fint att du har hittat hit och tack för att du hör av dig. För det första så vill jag gratulera dig till att du har fått den här insikten för den kan vara det som hjälper dig att rädda dig själv undan från en utmattning. En av de vanligare problemen med stress och vägen till väggen är nämligen att en förlorar självinsikten någonstans på vägen och därmed inte ser sig själv eller sin omgivning klart och du har uppenbarligen fått ett uppvaknande.
Min fråga till dig är: vill du bli utmattad?
Om ja, då fortsätter du på det spår du är nu. Om svaret däremot är nej, då behöver du förändra något och det beror på dig, din livssituation, din relation till arbetsplatsen och arbetsgivaren vad det är som behöver förändras. Men du måste börja göra saker annorlunda för att bryta denna negativa spiral - det hoppas jag vi kan vara överens om.
Jobba på en toxisk arbetsplats
Att en arbetsplats är toxiskt kan betyda många olika saker och hur det tar sig uttryck behöver nästan vara en egen bloggartikel. Men det du beskriver låter inte hälsosamt och frågan är hur troligt det är att detta kommer att kunna förändras. Det kan nämligen vara bra att försöka lyfta det du ser med din chef och/eller HR för att förhoppningsvis ge dem den väckarklockan som du har fått. Problemet med toxiska arbetsplatser är dock att alla som arbetar där (vissa mer än andra) också bidrar till att de fortsätter att vara toxiska om man inte börjar förändra saker och det är inte säkert att de kommer att förstå eller vilja lyssna på dig. Likväl, jag tycker att det är värt att göra ett försök om det går.
Om du däremot inte får gehör eller någon respons på detta har du två val: stanna kvar eller söka dig vidare.
Väljer du att stanna behöver du arbeta med dig själv och ha strategier för att du inte ska offra din hälsa för jobbet. Kom bara ihåg att strategierna inte kommer att förhindra en utmattning om din arbetsbelastning är för hög och stressen består utan snarare fördröja processen. Att sätta ett litet plåster på ett stort blödande sår kommer alltså inte att hjälpa långsiktigt utan du behöver stoppa blödningen, sy såret och sedan läka ut det.
Frågor som kanske kan bidra:
Hur stor sannolikhet är det, tror du, att arbetsplatsen kommer att förändras?
Vad av dina stressymptom kommer från jobbet VS övriga livet?
Vad skulle du kunna förändra och hur om du stannar kvar i miljön som du befinner dig i?
Är det värt att offra din hälsa för den här arbetsgivaren?
Vilka argument talar för att du ska stanna kvar? Hur tunga är dem? Vad talar emot?
Var ärlig med dig själv i dessa reflektioner. Den enda som förlorar på att du inte är det är du själv. Och om du under dessa reflektioner i stället inser att svaret blir att du behöver lämna - då ska du göra det. Hellre förr snarare än senare. Sedan är det tyvärr så att alla inte kan söka sig vidare och få ett nytt jobb direkt men då är vad du behöver göra.
Jag kan såklart inte säga till dig vilket beslut du ska fatta men om du kan lämna den här toxiska arbetsplatsen bör du nog göra det. Jag läste en liknelse för ett gäng år sedan (minns dock inte var eller vem som sa det) som gick i stil med: “om din arbetsplats är en gifttunna som du sitter i hela dagarna så finns det bara ett sätt att undkomma giftet. Det är att lämna tunnan”. Den var rätt träffande.
Dåligt samvete som chef
Ett vanligt fenomen som kanske inte gäller dig men som jag vet drabbar många och därför nämner i förebyggande syfte att man som chef kan känna dåligt samvete för sina medarbetare och kollegor för att man lämnar dem i en arbetsmiljö som inte är hälsosam. Gör inte det. Dina medarbetare är vuxna människor som är kapabla att fatta egna beslut. Om de inte trivs i den här arbetsmiljön eller mår dåligt av den har de ett eget ansvar för sin hälsa och välmående.
Jag hoppas att detta svar kan hjälpa dig i din situation och mest av allt att du tar hand om dig och din hälsa. Vill du har ytterligare råd och stöd - tveka inte att boka in ett samtal via Bossakuten. All lycka till!
Har du som läser några liknande erfarenheter? Dela gärna med dig i kommentarsfältet!
Några myter om högkänsliga personer
Länge trodde jag att ensam var starkast och ansträngde mig till det yttersta för att vara just stark, bita ihop och sluta vara så känslig. Men ja, så hörde jag talas om högkänslighet och ett gäng pusselbitar om vem (och hur!) jag är som person föll på plats. För en tid sedan sprang jag på den här artikeln där Huffington Post har sammanställt några myter om högkänsliga personer. Ska vi kika på dem och resonera kring hur dessa kan bemötas i arbetslivet? Ja, klart vi ska!
Myter om högkänsliga personer
Vi är svaga
Nopes, nej, icke. Att vara känslig är inte synonymt med att vara svag. Mental styrka respektive svaghet handlar om helt andra saker, exempelvis vår förmåga att hantera och bearbeta olika situationer eller vår resiliens och där kan högkänsligheten (rätt hanterad) vara en stor styrka.
Vi är introverta
Klart det finns många högkänsliga som är introverta men vi är också många som är både extroverta och högkänsliga. Det senare kan vara en spännande mix när man å ena sidan drivs av sociala sammanhang och tankar energi från det samtidigt som man blir trött av dem.
Vi blir enkelt oförrättade
Allvarligt talat, gäller inte detta sjukt många egentligen - högkänsliga eller ej? Inte minst i sociala medier där åsikter ska vädras och yppas hela tiden.
Vi är blyga
Samma här som ovan! Alla är vi olika och vissa är såklart blyga medan andra av oss är allt annat än blyga utan tvärtom.
Det är bara kvinnor som är högkänsliga
Tyvärr - och jag menar verkligen tyvärr - så tycks det vara mer naturligt att erkänna och prata om högkänslighet för, om och med kvinnor vilket jag misstänker har att göra med den där föråldrade mansynen som till stor del fortfarande råder. Såklart är män också högkänsliga men så länge män uppfostras i att inte känna efter, inte visa eller prata känslor kommer nog de högkänsliga kvinnorna fortsätta synas mer.
Vi är benägna att drabbas mer av psykisk eller fysisk ohälsa
Är inte läkare så jag kan inte uttala mig om detta - men jag skulle ändå säga att det låter högst osannolikt!
Att vara högkänslig påverkar arbetsplatsens resultat negativt
Jag tänker att det beror på vad man 1. definierar som arbetsplatsens resultat och 2. vad man vill ha för resultat? Ska det vara en organisationskultur som är homogen och bara präglas av snabba resultat och noll mänsklighet kanske högkänsliga medarbetare kan vara en nackdel men i gengäld tror jag inte att särskilt många trivs där då oavsett om de är högkänsliga eller inte.
Vi gillar inte folksamlingar eller större sammanhang
Mmm, återigen - varierar extremt mycket från person till person och säkerligen också både beroende på faktorer som kontexten, anledningen till närvaron i sammanhanget och dagens humör.
Vi tar inte risker
Hahaha! Det här tycker jag är en rolig myt. Jag skulle kunna köpa att högkänsliga kan (om än inte alla alltid) vara mer inkännande och reflekterande över sina beslut men det är ungefär lika ihåligt som att kvinnor tar mindre risker än män. Risktagande beror ju på många faktorer men inte minst vilka förutsättningar, vilka privilegier, vilket maktkapital och vad för social kapital och skyddsnät en har.
Det är enkelt att identifiera en person som är högkänslig
Tänker att det är bäst att låta bli att sätta etiketter på andra personer än en själv oavsett vad det gäller och det allra främst i arbetslivet. Högkänslighet syns lika lite eller lika mycket som andra karaktärsdrag och vi som ledare ska undvika att kategorisera andra personer så mycket vi bara kan.
Högkänslighet är onormalt
Tja, vad är normalt egentligen? En femtedel av befolkningen sägs vara högkänsliga vilket såklart är en minoritet men i min värld är inte saker normala bara för att de vanligare.
Vad säger du som läser, känner du igen i någon eller några av dessa myter om högkänslighet?
Saker du kan göra på internationella kvinnodagen
Den 8 mars innebär såklart att det är den internationella kvinnodagen och här är några förslag på aktiviteter som egentligen är viktiga att göra alla dagar men får extra betydelse idag och bör göras oavsett om du är kvinna eller man.
Saker du kan göra på internationella kvinnodagen
Prata om lön!
Vi pratar alldeles för lite om lön generellt och det syns när det handlar om lönediskriminering. Sveriges Kvinnolobby släppte idag den årliga mätningen om kvinnors lön och i år har vi avancerat från att få betalt från 16:12 till… 16:13! 2043 uppskattare de att kvinnor får lön hela arbetsdagen och idag tjänar kvinnor i snitt 3700 kronor mindre varje månad vilket blir drygt 44 000 kronor varje år. Hur kan detta anses vara okej och hur kan arbetsgivare fortfarande ha problem med detta år 2022? Det förbluffar mig lika mycket nu som jag blev förbannad första gången jag blev lönediskriminerad.
Lönesättande chefer - ta ert ansvar! Se till att säkerställa att ingen lönediskriminering sker i dina arbetsgrupper och driv frågan för bolaget i stort.
Är du inte chef än? Börja prata om lön med andra. Det är bara arbetsgivare som tjänar på att det är ett tabubelagt ämne.
Checka er själva - hur jämställda är ni?
Även organisationer som arbetar aktivt med jämställdhet behöver checka sig själva regelbundet. Hur jämställda är ni egentligen? Vilka aktiviteter ska ni göra framöver för att speeda upp takten och nå ert resultat snabbare? För locka och behålla talanger är det essentiellt att ni kan visa vad ni gör och hur ni arbetar med detta för att förändring ska ske på riktigt och inte bara vara tomt snack.
Glöm inte bort den strukturella rasismen
Bara för att jämställdhet handlar om att kvinnor ska ha samma rättigheter och möjligheter i arbetslivet som män får vi inte luras in i fällan att vi är framme den dagen vita kvinnor sitter i styrelser, ledningsrum och på chefspositionerna. Jämställdhetsarbetet är inte klart förrän alla har jämställda arbetsvillkor.
Så, hur ska vi kunna råda bot på lönediskrimineringen snabbare? Ska alla påverkade kvinnor sluta jobba 16.13 i stället för klockan 17:00 eller vad tror du kan funka?
Mer att läsa
Bossbloggen genom tiderna
- November 2024
- October 2024
- September 2024
- August 2024
- June 2024
- May 2024
- April 2024
- March 2024
- February 2024
- January 2024
- December 2023
- November 2023
- October 2023
- September 2023
- July 2023
- May 2023
- March 2023
- February 2023
- January 2023
- December 2022
- November 2022
- October 2022
- September 2022
- August 2022
- July 2022
- June 2022
- May 2022
- April 2022
- March 2022
- February 2022
- January 2022
- December 2021
- November 2021
- October 2021
- September 2021
- August 2021
- July 2021
- June 2021
- March 2021
- February 2021
- January 2021
- December 2020
- November 2020
- October 2020
- September 2020
- August 2020
- July 2020
- June 2020
- May 2020
- April 2020
- March 2020
- February 2020
- January 2020
- December 2019
- November 2019
- October 2019
- September 2019
- August 2019
- July 2019
- June 2019
- May 2019
- April 2019
- March 2019
- February 2019
- January 2019
- December 2018
- November 2018
- October 2018
- September 2018
- August 2018
- July 2018
- June 2018
- May 2018
- April 2018
- March 2018
- February 2018
- January 2018
- December 2017
- November 2017
- October 2017
- September 2017
- August 2017
- July 2017
- June 2017
- May 2017
- April 2017
- March 2017
- February 2017
- January 2017
- December 2016
- November 2016
- October 2016
- September 2016
- August 2016
- July 2016
- June 2016
- April 2016