Affärsliv Clara, Bossbloggen Affärsliv Clara, Bossbloggen

Konsten att nätverka

Att nätverka är såklart inte det lättaste i pandemitider när en inte kan träffas hur som helst. Likväl är det viktigt och eftersom både jag och Alex har tränat oss själva till att bli nätverksdrottningar genom åren. Vi har dessutom lite olika sätt att nätverka på vilket vi djupdyker i och bjuder på våra erfarenheter, missar, råd och tankar kring konsten att nätverka. Varför är det viktigt? Hur gör man det på ett sjyst sätt? Och så vidare, och så vidare…

Själv var jag inte alls bekväm i att nätverka och mingla innan jag började göra det

Själv var jag inte alls bekväm i att nätverka och mingla innan jag började göra det

I vanliga fall brukar jag ju skriva lite om veckans avsnittsämne för att fördjupa det lite men vet ni vad? Det behövs inte den här gången coz’ avsnittet är så uttömmande som det kan bli. Enjoy!

Om du inte är medlem i vår LinkedIn-grupp är du såklart välkommen att gå med där. Annars hittar du också avsnittet på Podbean, Spotify, Acast eller iTunes. Har du några tankar, tips eller nätverkserfarenheter som du vill dela med dig av? Please do!

Read More
Affärsliv Clara, Bossbloggen Affärsliv Clara, Bossbloggen

Ett arbetsliv där alla är välkomna

Att dagens arbetsliv inte är jämställt eller jämlikt hoppas jag inte är en nyhet för någon av er som läser Bossbloggen. Några som drabbas hårt av den här ojämställdheten på arbetsmarknaden är personer med funktionsnedsättningar. Enligt DO har var fjärde person med funktionsnedsättning utsatts för kränkande särbehandling, diskriminering och negativa attityder från arbetsgivare på grund av sin funktionsvariation. Hur skapar vi ett arbetsliv där alla är välkomna också utifrån detta perspektiv? Louise Vidlund, föreläsare och blivande författare, delar med sig av sina bästa råd:

Har du granskat dig själv som ledare och er egen organisation? Hur inkluderande är ni och är verkligen alla välkomna? Bild: Mabel Amber från Pixabay

Har du granskat dig själv som ledare och er egen organisation? Hur inkluderande är ni och är verkligen alla välkomna? Bild: Mabel Amber från Pixabay

Så skapar vi ett arbetsliv där alla är välkomna

Döm inte personer på förhand

Det borde vara en självklarhet för oss alla att inte vara ytliga. Än mer att det alltid, men extra mycket i en rekryteringsprocess, är viktigt att inte döma personer på förhand. Tyvärr sker det ändå, både i jobbsammanhang och utanför. Louise Vidlund, som är född med en svår funktionsnedsättning med svår benskörhet, upplever det ofta i sin vardag.

− Jag är vem som helst i en liten kropp! Jag gick mediaprogrammet i ett vanligt gymnasium, har tagit körkort och är trettio år och ändå är det vanligt att personer ofta vänder sig till min assistent i första hand och pratar över huvudet på mig. Eller så börjar de prata bebisspråk med mig vilket jag blir både ledsen och irriterad över. Dessutom får jag mycket kommentarer från folk som tror att jag är ung bara för att jag är kort och det sårar mig också, säger Louise Vidlund.

Hennes råd är att alla som själva inte har en funktionsnedsättning ska bli medvetna om hur det beter sig mot personer som har det och sluta dra förhastade slutsatser om vad personen klarar och inte klarar. Och, framförallt, inte döma henne eller någon annan som du inte känner på förhand.

Louise Vidlund Foto: Privat

Louise Vidlund Foto: Privat

− Jag kan se på folks ögon och kroppsspråk om de dömer mig eller inte så det tycker jag är A och O. Döm inte rätt ut, rakt av om någon passar in eller inte bara för att hon eller han sticker ut. Var mer öppensinnad än så, säger Louise Vidlund.

Se möjligheter

Nästa steg är att våga se möjligheter i stället för att bara se problem och även om det finns företag som ger chanser till personer med funktionsnedsättning behöver de bli fler. I Statistiska Centralbyråns publikation Situationen på arbetsmarknaden för personer med funktionsnedsättning 2019 ser vi bland annat att sysselsättningsgraden är lägre än hos övriga befolkningen.

− Många funkisar kan mer än vad man tror! Bara för att någon har svårt att gå eller är rullstolsburen så har alla något man är bra på. Det finns ett fåtal företag som kan tänka sig att ge chanser men de är inte många och borde vara fler, säger Louise Vidlund.

Ta ditt ansvar som ledare och ge folk en chans

Sist men inte minst är det viktigaste är att företag ger fler personer med funktionsvariation en chans i arbetslivet. Det är lätt att tänka att ”någon annan” organisation får bidra till detta men fler kan göra mer. Inte minst om ni börjar tänka innovativt och också anpassar tjänster och er arbetsplats efter personer och inte bara tvärtom.

− Även om du är äldre eller har en högre utbildning är ingen färdigutbildad. Våga anpassa tjänster efter personers förmågor och låt dem lära sig det de inte kan under tiden. Mycket går att lära sig efterhand som man gör det, säger Louise Vidlund.

Det är därför hon utöver att arbeta som föreläsare också är aktiv på sina sociala medier, exempelvis Instagram och YouTube, och visar upp vad hon gör även om hon är funktionshindrad.

− Jag vill göra så mycket men samhället är inte alltid anpassat för funkisar och jag vill vara en del av att förändra det. Alla ser olika ut och att det inte är så konstigt med det, säger Louise Vidlund.

Vad säger du som läser? Har du några tankar, tips eller erfarenheter att dela med dig av?

Read More
Affärsliv Clara, Bossbloggen Affärsliv Clara, Bossbloggen

Få jobb gjort fast du inte orkar

Alla har vi ibland dåliga dagar och någon gång kanske man kan göra som jag gjorde i måndags och ta ledigt. Men det är ju inte möjligt jämt och då kan en behöva prestera även om man inte har ork till det - vilket stämmer skrämmande väl in på mig dessa dagar. Är så trött och segstartad om dagarna att den här artikeln från HBR kändes väldigt läglig med sina tips om hur du kan få jobb gjort fast du inte orkar.

Vissa dagar blir det mer knöggliga papper än något uppskrivet. Bild: Steve Johnson från Pixabay

Vissa dagar blir det mer knöggliga papper än något uppskrivet. Bild: Steve Johnson från Pixabay

Få jobb gjort fast du inte orkar

Fokusera på något du kan

Ett sätt att kicka igång sig själv på kan vara att börja med en arbetsuppgift som du kan och känner till väl. Då behöver det inte bli så stor ansträngning att göra den eftersom den nästan går på autopilot vilket i sin tur kan få igång ditt jobbflow. Än bättre om uppgiften kan göras klart rätt snabbt eftersom den då kryddas av känslan av att ha åstadkommit något!

Ta dig an en ny arbetsuppgift som du har undvikit

Ibland kan det förstnämnda tipset funka fint - men risken finns också att du gör saker som det inte är särskilt bråttom med. Då kan det vara värt att kika in att-göra-listan och se: finns det något här som jag har undvikit och egentligen behöver göra? Genom att ta tag i den kan produktiviteten boostas även en dag då man inte riktigt orkar göra någonting eftersom du får fokusera på något som är nytt och lite krävande.

Ett annat tips på det ämnet är också att testa att göra något som du i vanliga fall har en tendens att "över-tänka" istället för att bara göra det. Så i stället för att låta dig bromsas av att du känner dig trött, låg och i dålig form: gör något som om du hade all självkänsla och självförtroende på plats utan att tänka efter före mycket före. Boka in det mötet eller mejla personen som du annars har dragit dig lite för att höra av dig till. Det kan hjälpa dig att bryta den negativa spiralen.

Minska arbetsbördan till hälften

Ofta så kan arbetet dra igång oss så att vi blir produktiva även om vi har en dålig dag. Men en vanlig tendens är att vi, i stället för att acceptera vår dag i diket, försöker sätta upp superduperhöga krav på allt vi ska producera och leverera extra mycket av. Risken med att överkompensera din dåliga form är dock att du 1. inte gör en rimlig uppskattning av allt du ska hinna med 2. inte lyckas med allt du vill vilket leder till att du känner dig sämre i stället. För att undvika den fällan - påminn dig om att ingen måste leverera max på jobbet varendaste timme eller arbetsdag. Sänk kraven på din leverans och. om du kan, minska arbetsbördan för dagen till hälften så att den blir rimligare.

Kom också ihåg att alla dagar kan inte vara sådär episka och magiska med regnbågar och solsken. Ingen av oss kan prestera på max jämt! Bild: Free-Photos från Pixabay

Kom också ihåg att alla dagar kan inte vara sådär episka och magiska med regnbågar och solsken. Ingen av oss kan prestera på max jämt! Bild: Free-Photos från Pixabay

Erkänn att du har en kass dag

Känslan av ensamhet ökar ofta stress vilket i sin tur gör oss mindre produktiva. Så var inte rädd för att erkänna högt att du har en kass dag - inte ens som chef. Det kommer inte bara att hjälpa dig sätta ord på känslan du bär men också visa att du är människa och bidra till en sundare arbetsplatskultur. Ofta kan det också hjälpa att bara säga saker högt för att det ska kännas lite bättre och det behöver inte vara mer avancerat eller detaljerat än "idag är en dålig dag".

Använd dina känslor som bränsle

Istället för att vara rädd för negativa känslor och försöka ignorera dem kan du också testa att använda dem som bränsle och anpassa ditt arbetstempo efter dem. Är du arg? Använd då ilskan till arbetsuppgifter som kanske kräver ett rappare tempot där du kan jobba ifred. Känner du dig ledsen och låg kanske mer kreativa och lättsamma uppgifter kan passa. Till exempel.

Bonustips: Testa dig fram bland olika knep

Sist men absolut inte minst, testa dig fram mellan olika saker som kan funka. Känns en extra god fika som en sjyst belöning? Ge dig själv det efter att du har gjort något av det som du behöver. Att byta miljö brukar alltid funka för mig. Bara det att sätta sig någon annanstans kan liksom få en att byta perspektiv och bli mer produktiv. Att lyssna på musik som kan distrahera dig medan du jobbar är också en vinnare i min bok och saken är den att alla knep som funkar är bra! Hitta de strategier som funkar bäst för dig i din vardag.

Det viktigaste att komma ihåg är att det är okej att inte leverera maximalt alltid på jobbet. Vi får ha både dåliga dagar och dåliga veckor och det är både normalt och okej. Har du något knep som du brukar använda dig av? Dela gärna med dig så vi kan inspirera varandra!

Read More
Affärsliv Clara, Bossbloggen Affärsliv Clara, Bossbloggen

Maktobalanserna finns alltid men syns extra mycket nu

De finns alltid här. Hos mig och hos dig. Maktobalanserna. Faktumet att vi alla inte har lika mycket att säga till om. Inte lika mycket manöverutrymme. Alla har vi inte samma förutsättningar och vi har definitivt inte samma möjligheter och nu syns de extra mycket både inom politiken men också i näringslivet.

Visst blir vågskålarna sakta, sakta mer jämställda i arbetslivet men vi är långtifrån framme. Bild: Tingey Injury Law Firm on Unsplash

Visst blir vågskålarna sakta, sakta mer jämställda i arbetslivet men vi är långtifrån framme. Bild: Tingey Injury Law Firm on Unsplash

Maktobalanserna finns alltid men syns extra mycket nu

Bara under de senaste månadernas kris har jag mött personer som berättar om arbetsgivares fuskande med permitteringar men som inte kan anmäla det eftersom de inte kan riskera att förlora jobbet. Vem ligger makten hos här?

Andra fucked up maktobalanser ser vi exempelvis bland personer i politiskt ledande roller som har fått för sig att de har rätten att bestämma över kvinnors rättigheter till abort. Vita som tycker att BLM-rörelsen är onödig eftersom de själva "inte ser hudfärg". Detta trots att den meningen allena visar hur strukturellt organiserad rasism fungerar och påverkar alla som inte är vita dagligen. Så kallade "feminister" som har fått för sig att kampen för ett jämlikt och jämställt samhälle inte ska gälla alla utan bara några få. När transpersoner inte får den vård de behöver snabbt nog: vem har makten då?

När en person som har haft stor inflytelsemakt (och byggt företag med hjälp av den) begår våldtäkt och fem månader senare gör come back utan att ha tagit ansvar för situationen och sitt agerande: varför finns det makter som stöttar det?

Varför finns uråldriga politiska system som är byggda av vita priviligierade män som kan gå emot majoriteten av folkets röster fortfarande kvar när de uppenbarligen upprätthåller en galen maktobalans?

Det räcker inte att prata om makt, även om vi inte så ofta gör det idag. Det räcker inte heller att vara medveten om vilken makt andra har. Du behöver syna din egen makt och du måste börja använda den för att göra gott för fler. Ingen av oss kan göra allting perfekt från början men det är dags att agera nu om jämställdhetsutvecklingen och människors lika rättighet till att få leva och arbeta ska bli verklighet.

Bredda ditt nätverk, omge dig personer som är olika dig på så många olika sätt som möjligt

Öppna dörrar för andra både privat och i arbetslivet så mycket du kan

Utbilda dig om andra perspektiv än ditt eget. Det spelar ingen roll vem du är - vi kan alltid lära oss något av varandra.

Ja, risken är stor att du kommer att känna dig både skamsen och otillräcklig desto mer du läser på och desto mer medveten du blir. Men fortsätt i alla fall! Använd det som bränsle för att fortsätta göra skillnad. Det är så vi bygger en värld som är bättre för alla och inte bara några få.

Read More
Affärsliv Clara, Bossbloggen Affärsliv Clara, Bossbloggen

Jämställdhetsutvecklingen står still

En av höjdpunkterna varje vår och höst är Allbright-rapporten som släpps men den här gången var det ett riktigt deppigt resultat att ta del av. Förvisso så har antalet kvinnor i ledningsgrupperna för våra börsnoterade bolag ökat från 24 till 25 procent. Men utöver det så är faktumet det att jämställdhetsutvecklingen står still. Rejält still.

Jämställdhetsutvecklingen står inför ett rejält rödljus och nu om någonsin är det hög till att börja tänka om och slå om till grönt. Bild: Pixabay

Jämställdhetsutvecklingen står inför ett rejält rödljus och nu om någonsin är det hög till att börja tänka om och slå om till grönt. Bild: Pixabay

Jämställdhetsutvecklingen som står still

Av 335 börsnoterade bolag så har 65 jämställda ledningsgrupper. Ytterligare 191 har en kvinna med ledningsgruppen och tyvärr har flera bolag gått från att vara med på den gröna listan till att halka ner på den gula.

Extra tråkigt är det att det fortfarande finns bolag utan en enda kvinna i ledningsgruppen, närmare bestämt 71 stycken. Något är en ökning från tidigare år. Men ja, då vet vi vart vi inte behöver söka arbete under de kommande åren!

Och tyvärr blir det än deppigare än såhär. Förra året så var finansbranschen den första att bli jämställd men här har bandet redan hunnit spolats tillbaka. Dessutom har andelen kvinnor i linjepositioner minskat och bara 15 procent av bolagens linjechefer är kvinnor. En liten, liten ljusglimt finns i att antalet kvinnliga stabschefer har ökat precis som antalet marknadschefer. Dessutom fortsätter trenden med att kvinnor är överrepresenterade som HR-chefer. Allbright konstaterar att:

"Grunden till överrepresentationen är densamma som leder till att nio av tio börs-vd:ar är män - nämligen könsstereotypa föreställningar gällande vem som är bäst lämpad att göra vad."

Samtidigt kan vi också läsa i rapporten Nordic Startup Funding att bolag med kvinnliga grundare är 45 procent mer lönsamma i sitt resultat jämfört med bolag som endast har manliga grundare.

...

Så vad säger vi? Det är dags att tänka om och börja göra rätt nu va?

Read More

Mer att läsa

Bossbloggen genom tiderna